Dr. Rattay Katalin

ortopéd szakorvos

ORTOPÉDIAI KÉRDÉSEK

A napi rutin során leggyakrabban felmerülő kérdések és válaszok az ortopédia területéről.

LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK - GYERMEKEK


Mikor esedékes a csípőszűrés?

Újszülött korban, hazaadás előtt történik az első vizsgálat, majd 4-6 hetes korban illetve 3 hónapos kor tájékán szükséges a következő kötelező szakvizsgálat, melyet ortopéd szakorvos végez. Időben végzett szűrés és megfelelő kezelés a teljes gyógyulás záloga.

Mikor szükséges UH vizsgálat is?

Szakmai szempontból kötelező az ultrahang vizsgálat abban az esetben:

  • ha a családban előfordult veleszületett csípőficam
  • ha a gyermek farfekvéses volt
  • iker terhesség esetén


csiposzures

Egyebekben minden olyan esetben szükséges az ultrahang vizsgálat, ha a szakorvos a fizikális vizsgálat alapján azt indokoltnak tartja pl. Ortolani pozitivitás, csípő lazaság, csípő kötöttség, durva ránc aszimmetria stb.

Ferdén tartja a fejét az újszülött gyermekem, mit tegyek?

Ortopéd szakorvosi vizsgálat javasolt. Dévény módszer szerinti kezeléssel, megfelelő tornáztatással, időben kezelve, maradandó elváltozás nélkül korrigálható az elváltozás. Igen ritkán szükséges műtéti beavatkozás.

Újszülött gyermekem lábfeje befelé fordul, mit tegyek?

Dongaláb esetén a kezelés, már újszülöttként elkezdődik, hiszen az újszülött osztályon már észlelik az elváltozást és a megfelelő szakorvosi kezelés elkezdődik.

További ortopéd szakvizsgálat akkor javasolt, ha a gyermekorvos illetve a védőnő, vagy a szülő belátható időn belül spontán javulást illetve állapot rendeződést nem észlel.

A gyermekem időben fordult, kúszik, de nem mászik. Teendő?  

Feltétlen javasolt ortopéd szakvizsgálat, a mászás a mozgásfejlődés fontos szakasza, melynek kimaradása, későbbiekben kimutatottan olvasási, tanulási nehézséget okozhat. Dévény módszer szerinti kezeléssel kiváló eredmény érhető el.

Használjunk-e bébi kompot, olyan aranyosan lépeget benne a kicsi?

Röviden: TILOS! A fejlődés során a megfelelő izomerő elérésekor fog a gyermek felállni, majd egyensúlyozni és járni. Felesleges - vagy akár káros is lehet- a „sürgetés”.

Szűrték az óvodában a gyermekemet, azt mondták gyógycipő szükséges. Igénybe vegyem?

Ortopéd cipő használata kizárólag indokolt esetben szükséges, amennyiben azt az ortopéd szakorvos javasolja. A befele dőlő sarkak (ami ebben az életkorban gyakori) 5-6 éves korig csupán magas szárú, ún. „szupinált”  lábbeli viselését teszik szükségessé, ami piaci forgalomban kapható. Ne viseljen viszont a gyermek papucsot, balerina cipőt, hátul nyitott szandált és csak időjárás által indokolt esetben gumicsizmát illetve hótaposót.

Milyen legyen a kisiskolás iskola táskája?

Stabil, relatíve kemény legyen a hátulja, rövidre húzott szíjjal, két vállon viselje a gyermek.

Iskolai szűrésen azt mondták gerincferdülésem van, nincs is panaszom. Mit tegyek?

Ortopéd szakorvosi vizsgálat szükséges a további teendők eldöntése céljából.

A vizsgálatra a szülő, minden esetben kötelezően elkíséri a gyermeket! Felkészíti serdülő gyermekét, hogy a fizikális vizsgálathoz le kell vetkőzni, többnyire „egy bugyira v. egy gatyára”. Ez ne a rendelésen legyen huza-vona tárgya. Az esetek többségében röntgen is készülhet. A terápia          megbeszélése közösen történik orvos-szülő-gyermek között. Lehetséges kezelések állapot súlyosságától függően: gyógyúszás, gyógytorna, súlyosabb esetben fűző viseléssel kiegészítve, ennek hatástalansága esetén műtéti korrekció.

 

LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK - FELNŐTTEK

Van bütyköm, de nem fáj. Nagymamámnak is volt. Mi a teendő?

A bütyök képződés és a többnyire velejáró „kalapács ujj” egy statikai probléma, a boltozatok süllyedésének következménye, nem feltétlen örökletes. Súlyossági fok megállapítása, tennivalók megbeszélése ortopéd szakorvossal javasolt.

Dagad a lábam, biztos „csak” lúdtalpas vagyok. Mit tegyek?

Tudni kell, hogy a lúdtalp valóban okozhat lábdagadást, DE számtalan más ok is lehet a háttérben, pl.: vénás keringési probléma, nyirokkeringési probléma, kardiális ok, kis medencei elváltozás, gyógyszer mellékhatás.

Tehát amennyiben betétviselés és lábtorna ellenére a panasz tartós, szükségesek a további vizsgálatok az illetékes szakrendeléseken.

Fáj a sarkam, azt mondják „sarkantyúm van”. Mit tegyek?

Kifejezetten gyakori elváltozás, főleg reggel az első pár lépés fájdalmas. Konzervatívan kezeljük. Lézer, fizioterápia, röntgen besugárzás, lökéshullám terápia, végső esetben helyi szteroid injekció. Igen elvétve műtét válik szükségessé. Az orvosi tanácsok be nem tartása egyenes arányban rontja a gyógyulás esélyét.

Fájnak az ízületeim, minek tornázzak, tornázok én otthon eleget? 

Az otthoni tevékenykedés (kapa, gereblye, porszívó stb.) az munka, ami nem keverendő össze, a gyógytornával!

Utóbbi szakavatott gyógytornász által irányított mozgás sor, mellyel az izomerő és az ízületek mozgáshatárainak növelését kívánjuk elérni, ezáltal pedig a fájdalom jelentősen csökkenthető.

Protézist javasolnak. Mit tegyek?

Amikor az ortopéd szakorvos protézis beültetést javasol, mindig több dolgot vesz figyelembe: a beteg életkora, a beteg panasza, az ízületek deformáltsága, mozgáshatárai és fájdalmassága, és az elkészített képalkotó (RTG, MR, CT) vizsgálati eredmények. Tisztán ortopédiai esetekben meghallgatva az orvos javaslatát, mindig a beteg dönt. A vizsgálat során célszerű feltenni a kérdéseket, nem pedig az internetes fórumokon vadászni.

Húzhatom-e a műtét időpontját? 

Igen, de ha az operáló orvos az objektív képalkotó eredmények alapján megteszi javaslatát, megúszni nem fogja, legfeljebb hosszabb ideig lesznek fájdalmai illetve őrli a műtéttől való félelem okozta stressz. Ne felejtsük, várólista is van!


Ortopédiai magánrendelés


ortopedia terkep

Időpont előjegyzés: 30/583-2062

Rendelési idő: Hétfő 14:00-16:00

Cím: Szeged, Honvéd tér 5/B 2-es csengő

ortopedia szeged


Ortopédiai szakrendelés

 

I. sz. Szakorvosi Rendelő

Szeged, Tisza Lajos krt. 97.

 


ortoped